Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Malinowe tobołki

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
jajko 1 sztuki
woda ciepła 3/4 szkalnki
oliwa 1 łyżeczka
sól szczypta
mąka pszenna do podsypania

Nadzienie

twaróg zmielony 35 dag
cukier 3 łyżki
cukier waniliowy 16 g
żółtko jajek 1 sztuka
maliny świeże 3 łyżki

Polewa

śmietana 30% 150 ml
brązowy cukier 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Malinowe tobołki

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać,wbić jajko dodać łyżeczkę oleju,wsypać szczyptę soli,zamieszać i delikatnie wlewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto-wody dodawać w zależności jaką mamy wilgotną mąkę-czasem może wchłonąć mniej lub więcej.Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
Krok 1 - Malinowe tobołki foto
2
Następnie podzielić na mniejsze kawałki i rozwałkować ciasto,wykrawać dużą szklanką kółeczka.
Krok 2 - Malinowe tobołki foto
3
Nadzienie: Twarożek zmielić,dodać żółtko oraz cukry,wymieszać wsypać osuszone i umyte wcześniej maliny,ponownie całość wymieszać. Nakładać po małej łyżeczce przygotowanego farszu na kółeczka z ciasta,
Krok 3 - Malinowe tobołki foto
4
zlepiać i formować tzw tobołki. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 3 minuty po wypłynięciu,odcedzamy łyżką cedzakową i układamy na talerzu. Śmietankę zagotowujemy z cukrem brązowym polewamy pierożki na talerzu,podajemy gorące udekorowane malinami i świeżą melisą.
Krok 4 - Malinowe tobołki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 04.10.2014 00:43
to ja się na nie pisze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak