Malinowe babeczki

Malinowe babeczki

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • masło

    175 gramów
  • mąka

    175 gramów
  • cukier

    125 gramów
  • jajka

    3 sztuki
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • aromat waniliowy

    1,5 łyżeczki
  • maliny

    100 gramów
  • maliny

    250 gramów
  • żelatyna

    1,5 łyżeczki
  • woda

    3 łyżki
  • cukier

    5,5 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • woda

    1 łyżka
  • mascarpone

    250 gramów
  • maliny

    do dekoracji
  • listki mięty

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Malinowe babeczki foto
Wszystkie składniki na babeczki powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło ucieramy na puszystą masę z dodatkiem cukru. Następnie dodajemy po jednym jajku dalej ucierając na puszystą masę i aromat.

Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy.
Krok 2 - Malinowe babeczki foto
Masę przekładamy do formy wyłożonej papilotkami (na 12 babeczek). Wkładamy ciasto do 1/3 wysokości, następnie wkładamy po 2-3 maliny i przykrywamy resztą ciasta.

Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut, tzn. do momentu gdy babeczki się zarumienią. Po upieczeniu babeczki studzimy i ozdabiamy kremem.
Krok 3 - Malinowe babeczki foto
Maliny płuczemy i przekładamy do garnka. Zasypujemy je cukrem i wstawiamy na mały gaz. Podgrzewamy je do momentu aż cukier całkowici się rozpuści. Wówczas dodajemy sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce wody i mieszamy. Całość zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sito. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 3 łyżkach wody i mieszamy. Odstawiamy do lodówki do stężenia.

Po tym czasie stężałą masę miksujemy z mascarpone. Powstały krem przekładamy do szprycy.
Krok 4 - Malinowe babeczki foto
Na każdej babeczce umieszczamy kilka malin i listki mięty. Babeczki należy trzymać w lodówce.

Życzę smacznego ;)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (49)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

22.08.2017 15:24
po prostu pychotka :)

gosia56

06.06.2016 10:51
Pyszne babeczki;)

bartek8585

19.05.2016 22:06
o to coś dla mnie!tyle słodkiej przyjemności. Zapisuję w kajet

UrszulaS

07.02.2016 16:14
wyglądają pieknie aż chce sie zjeść :)

kasia37

06.01.2016 22:32
babeczki uwielbiam i skorzystam z przepisu :)

Grazyna0211

12.09.2015 20:55
pyszne babeczki

strzelec02

12.09.2015 16:48
Przepiękne.

IKrakowianka

14.09.2014 23:29
Pięknie wyglądają i na pewno są pyszne

ben-ka

05.09.2014 12:19
Aż chce się zjeść:)

Wiesława1

29.08.2014 21:12
pyszne babeczki i jakie piękne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat