Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
maliny świeże
50 dag -
sok pomarańczowy
125 ml -
sok cytrynowy
50 ml -
mąka ziemniaczana
1 łyżka -
wino czerwone
200 ml -
pomarańcze
2 szt -
śmietana 18 proc
-
listki mięty
Sposób przygotowania
Połowę malin zmiksować i przetrzeć przez sito.
W rondlu połączyć przecier malinowy ,sok pomarańczowy ,sok cytrynowy ,mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać.
Gotować na średnim ogniu ,ciągle mieszając ,aż roztwór lekko zgęstnieje i stanie się klarowny. Schłodzić .
Dodać resztę malin i wlać czerwone wino .
Ponownie schłodzić lub nie ,bo letnia zupka też jest wyśmienita.
Do każdej miseczki włożyć po kilka cząstek pomarańczy i zalać zupą.
Podawać z kwaśną śmietaną i listkiem mięty.
Wino używane do potraw musi być dobrej jakości .Najlepiej wybrać trunek ,który także chętnie pijemy po posiłku.
Komentarze (12)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (2)