Malinowa rozkosz na zimno

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masa

  • maliny mrożone

    500 gram
  • sok z cytryny

    1 sztuka
  • śmietana kremówka

    400 gram
  • cukier

    1/2 szklanki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1,5 łyżki
  • biszkopty podłużne

    100 gram
  • masa

  • maliny mrożone

    200 gram
  • sok z cytryny

    1/2 sztuki
  • cukier wanilinowy

    2 łyżki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 czubata łyżeczka
  • DODATKOWO:

  • śmietana kremówka

    100 gram
  • cukier puder

    1 łyżeczka
  • maliny świeże

    5 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masa jasnoróżowa:

Żelatynę rozpuścić w wodzie tak aby nie było grudek. Do rondelka przełożyć maliny,dodać sok cytryny i cukier. Wymieszać. Postawić na ogień i gotować aż cukier się rozpuści a maliny rozgotują się. Zdjąć z ognia i przetrzeć przez sito. Powinniśmy po przetarciu uzyskać 300 ml malinowego płynu. Postawić na ogień i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę i dobrze ją wmieszać w malinowy płyn. Dla pewności można zmiksować wszystko końcówką do miksowania zup. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Śmietanę przelać do wysokiej miski i ubić na sztywno. Następnie łyżka po łyżce dodawać ubitą śmietanę do zimnego płynu malinowego i delikatnie mieszać. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami w miarę możliwości szczelnie ( jeśli jest potrzeba przyciąć biszkopt). Na biszkopty delikatnie wylać masę i odłożyć całość do lodówki na około 4-5 godzin. Po tym czasie przygotować masę ciemno różową.

Masa ciemno różowa:

Żelatynę rozpuścić w wodzie tak aby nie było grudek. Do rondelka przełożyć maliny,dodać sok z cytryny i cukier z wanilią Wymieszać. Postawić na ogień i gotować aż cukier się rozpuści a maliny rozgotują się. Zdjąć z ognia i przetrzeć przez sito.Ponownie postawić na ogień i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę i dobrze ją wmieszać w malinowy płyn. Z lodówki wyjąć tortownicę i delikatnie po 1 łyżce wylewać malinowy mus na jasnoróżowa piankę. Odłożyć do lodówki na całą noc.

Dekoracja:

W miseczce wymieszać cukier z zagęstnikiem do śmietany. Do miski przelać śmietanę i ubijać. Wsypać suche składniki i ubić na sztywno. Przełożyć do szprycy i delikatnie do około zrobić małe rozetki ( na ciemno różowej masie). Umyte i osuszone maliny przekroić na pół i ułożyć na śmietanie. Odłożyć do lodówki na kwadrans. Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agnieszka-87-25 07.04.2017 17:07
pyszna kusząca prawdziwa rozkosz
ben-ka 09.08.2015 09:08
Przepis na czasie, malinki właśnie dojrzewają.
as28 15.12.2014 21:19
super ciacho
Bernadeta1 31.03.2014 13:42
pysznie wygląda ten malinowy deser
gibli 24.02.2014 16:49
poproszę troszeczkę)
slonko888 20.02.2014 11:51
pieknie wyglada
Kolorowa 19.02.2014 10:18
pyszny kolor ;)
monisia1977 19.02.2014 07:26
super ciacho
Mniam 18.02.2014 23:28
U mnie też niedawno było malinowo :) mmm...pysznie :)
Anna20 18.02.2014 22:40
bardzo smaczny torcik :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat