makuszek

makuszek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mak

    30 dkg
  • cukier kryształ

    1 szkl
  • masło lub margaryna

    15 dkg
  • jajko

    6 szt
  • grysik

    6 łyżek
  • bakalie

    15 dkg
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • jabłka

    0,5 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mak sparzyć, odcedzić i przemleć 2 razy. Tłuszcz, żółtka i cukier utrzeć. Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Ubić pianę. Proszek do pieczenia zmieszać z grysikiem. Do utartych jaj dodać mak. Jabłka, grysik i pianę, bakalie oraz utarte z makiem żółtko wymieszać starannie. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Małgorzata72

14.04.2011 08:42
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat