Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makrela z orzechami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makrele świeże 4 szt.
mleko 1/2 l
orzechy włoskie 10 dag
masło 5 dag
grejpfrut 1 szt
dymki ze szczypiorkiem 3 szt.
pieprz 0,5 łyżeczki
sól

Porada

Podawać w foremce z dodatkiem ryżu i mizerii z ogórków.

Przepis i sposób przygotowania na: Makrela z orzechami

Ryby sprawić, opłukać, osuszyć, zalać mlekiem wymieszanym z pieprzem i odstawić na 3 godz. do lodówki. Po wyjęciu ryb z mleka ponownie je osuszyć papierowym ręcznikiem.
Przygotować 4 kawałki folii aluminiowej (większe od ryby) wysmarować je masłem i pozagniatać ich brzegi tak, utworzyły prostokątne foremki. Dymkę umyć i drobno posiekać razem ze szczypiorkiem. Z grejpfruta wycisnąć sok. Ryby ułożyć w foremkach z folii, posolić, polać sokiem z grejpfruta, posypać dymką i orzechami. Piec na małym żarze 25 - 35 min, przykryte pokrywą lub folią aluminiową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak