Makrela pieczona

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ryba:

  • makrela

    2 sztuki

Marynata:

  • czosnek

    2 ząbki
  • pietruszka zielona

    4 łyżeczki
  • pomidory suszone

    4 sztuki
  • olej

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    1/2 łyżeczki

Dodatkowo:

  • masło

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z podanych składników robimy marynatę i dokładnie mieszamy. Z ryb odcinamy głowy. Następnie je myjemy i solimy w środku oraz na wierzchu. Nacinamy każdą w trzech miejscach (wystarczy z jednej strony).

W nacięcia wkładamy po ok. 1 łyżeczki masła. Do środka makreli wkładamy część naszej przygotowanej marynaty. Układamy na papierze do pieczenia i po całej długości ryb rozkładamy resztę marynaty.

Zawijamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopniach (grzanie-góra, środkowa półka) i pieczemy około 30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 06.11.2012 19:41
Dobra ryba.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat