Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ryba:
-
makrela
2 sztuki
Marynata:
-
czosnek
2 ząbki -
pietruszka zielona
4 łyżeczki -
pomidory suszone
4 sztuki -
olej
2 łyżki -
sok z cytryny
1/2 łyżeczki
Dodatkowo:
-
masło
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Przepis i sposób przygotowania Makrela pieczona
Z podanych składników robimy marynatę i dokładnie mieszamy. Z ryb odcinamy głowy. Następnie je myjemy i solimy w środku oraz na wierzchu. Nacinamy każdą w trzech miejscach (wystarczy z jednej strony).
W nacięcia wkładamy po ok. 1 łyżeczki masła. Do środka makreli wkładamy część naszej przygotowanej marynaty. Układamy na papierze do pieczenia i po całej długości ryb rozkładamy resztę marynaty.
Zawijamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopniach (grzanie-góra, środkowa półka) i pieczemy około 30 minut.
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się