Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Makrela pieczona

4.9
(132)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ryba:

makrela
2 sztuki

Marynata:

czosnek
2 ząbki
pietruszka zielona
4 łyżeczki
pomidory suszone
4 sztuki
olej
2 łyżki
sok z cytryny
1/2 łyżeczki

Dodatkowo:

masło
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Makrela pieczona

Z podanych składników robimy marynatę i dokładnie mieszamy. Z ryb odcinamy głowy. Następnie je myjemy i solimy w środku oraz na wierzchu. Nacinamy każdą w trzech miejscach (wystarczy z jednej strony).

W nacięcia wkładamy po ok. 1 łyżeczki masła. Do środka makreli wkładamy część naszej przygotowanej marynaty. Układamy na papierze do pieczenia i po całej długości ryb rozkładamy resztę marynaty.

Zawijamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopniach (grzanie-góra, środkowa półka) i pieczemy około 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rybka 2 tygodnie temu
Robię już kolejny raz z tego przepisu, makrela wychodzi pyszna
Doradca Smaku 2 tygodnie temu
Cudownie, bardzo się cieszę!
[email protected] 12.01.2024 21:05
Makrela wyszła przepyszna z tego przepisu
gusia1000 06.11.2012 19:41
Dobra ryba.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak