Makrela norweska w sosie sojowym podana na jabłkach z majerankiem i sosem balsamicznym Roberta Sowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z makreli

    600 g
  • pory

    2 szt
  • masło

    100 g
  • majeranek

    1/2 pęczka
  • ocet balsamiczny

    1 szklanka
  • miód pszczeli

    1/2 szklanki
  • cytryna

    1 szt
  • sól

  • pieprz

  • roszponka

  • jabłko winne

    2 kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Robert Sowa poleca:
Filet z makreli umyć i zamarynować w zmiksowanych składnikach marynaty. Jabłka obrać, skropić sokiem z cytryny i wraz z przekrojonymi wzdłuż na pół porami podsmażyć na maśle z majerankiem. Ocet balsamiczny podgrzewać z miodem do momentu odparowania wody. Zamarynowane filety smażyć w całości lub pokrojone w plasterki. Rybę ułożyć na aromatycznych jabłkach i porach, udekorować roszponką, skropić sosem balsamicznym i podawać.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
asiatok 13.07.2016 22:33
bardzo nieoczywiste smaki! ciekawie :-)
Rycerz 01.01.2014 22:32
ciekawy przepis i połączenie smaków

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat