Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowy zawijaniec

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa makowa 850 gram/1 puszka
mąka 1/2 kg
cukier 20 dag
drożdże 3 dag
mleko 200 ml
masło 15 dag
jajko 3 szt
jajko do smarowania
papier do pieczenia
mak do posypki

Przepis i sposób przygotowania na: Makowy zawijaniec

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Masło utrzeć bardzo dokładnie z cukrem na puszysto.
Krok 1 - Makowy zawijaniec foto
2
Następnie wsypać mąkę, dodać drożdże roztarte w ciepłym mleku. Wyrabiać ciasto tak długo aż zacznie odstawać od ręki, po czym odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2 - Makowy zawijaniec foto
3
Gdy ciasto podwoi objętość, podzielić go na dwie równe części i rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką.
Krok 3 - Makowy zawijaniec foto
4
Obydwie części ciasta posmarować roztrzepanym białkiem, wyłożyć po połowie masy makowej z bakaliami.
Krok 4 - Makowy zawijaniec foto
5
Ciasto zwijamy w roladę smarujemy rozbełtanym żółtkiem i posypujemy suchym makiem.
Krok 5 - Makowy zawijaniec foto
6
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 40 minut.
Krok 6 - Makowy zawijaniec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 11.05.2016 16:03
same pyszności słodkie
krokus 10.05.2016 21:56
Uwielbiam takiego makowca
Bernadeta1 10.05.2016 18:43
pysznie się prezentuje
Wacław 10.05.2016 10:05
takiego makowca to ja nigdy nie odmówię ;-)
dodi 10.05.2016 09:59
pyszny ten makowiec
Krystyna32 10.05.2016 09:23
wygląda pysznie
Ewelina1991 10.05.2016 08:25
fajny makowiec
Franciszek 10.05.2016 00:42
pyszny do kawy
Łukasz15 09.05.2016 23:27
Super do kawy
mirosława4 09.05.2016 21:52
dawno nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak