makowy sernik świąteczny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 i 1/4 szkl
  • żółtko jaja

    1
  • margaryna

    1 kostka
  • cukier puder

    1/2 szkl
  • mak

    1/2 kg
  • białko

    1
  • jajka

    2
  • cukier puder

    1 szkl
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • twaróg

    1 kg
  • jajka

    5
  • masło

    1/2 kostki
  • cukier puder

    1 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki na ciasto-mąkę,żółtko,margarynę i cukier puder-wymieszaj i dokładnie zagnieć.następnie włóż ciasto zawinięte w folię do lodówki na ok pół godziny.
Po upływie pół godz ciasto wyjmij i rozwałkuj i wyłóż do formy..Piecz przez 15 min w temp 200st
Przygotuj masę makową;mak sparz i osącz,po czym zmiel 2 razy.Następnie utrzyj go z cukrem pudrem i żółtkami,dodaj bułkę tartą.Połącz z białkami ubitymi na sztywną pianę.Wyłóz na upieczone ciastp.
Przygotuj masę serową
masło utrzyj z cukrem pudrem i żółtkami,dodając po łyżce zmielony twaróg.Białka ubij i dekikatnie wymieszaj z resztą masy.Masę serową wyłóż na makową .Ciasto piecz przez godzinę w temp 180st

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krzysztof15 08.08.2012 19:19
smaczne
Luki 25.03.2012 11:15
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat