Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
proszek do pieczenia
2 łyżeczki -
śmietana
2 łyżki -
żółtko jajek
3 szt -
margaryna
20 dag -
cukier puder
20 dag -
mąka pszenna
40 dag
Mak
-
aromat migdałowy
3 krople -
jajko
2 szt -
mak
20 dag -
cukier
20 dag
Ser
-
budyń śmietankowy
1 łyżka -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
sok z cytryny
0,5 szt -
jajko
5 szt -
cukier puder
25 dag -
margaryna
10 dag -
ser biały
50 dag
Jabłka
-
jabłka
1,5 kg -
galaretka cytrynowa
1 szt -
cukier
2 łyżki
Dodatkowo
-
polewa czekoladowa
1 szt
Przepis i sposób przygotowania Makowo- serowe ciasto
Kroki postępowania

Z margaryny, mąki, proszku do pieczenia, żółtek, śmietany, cukru pudru zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie równe części. Jedną pieczemy osobno. Na drugą nakładamy kupkami naprzemiennie mak i ser. Pieczemy w formie 25/36 w 180 stopniach około 50 minut.

Żółtka ucieramy z cukrem.



Ser mielimy dwa razy. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami.


Jabłka:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Smażymy ciągle mieszając, pod koniec wsypujemy cukier i galaretkę w proszku ( można dać dwie galaretki) Chwilkę jeszcze smażymy. Studzimy.
Przełożenie:
Ciasto z makiem i serem- letnie jabłka- ciasto- polewa
Komentarze (9)