Makówki Wigilijne

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mak

    1/2 kg
  • sucharki

    30 szt mini lub 10 normalnych.
  • mleko

    800 ml.
  • masło

    1 łyżka
  • miód

    5 łyżek
  • orzechy włoskie

    100 gram
  • rodzynki

    50 gram
  • płatki migdałowe

    50 gram
  • daktyle

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mak zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na ok. 10 godzin. Następnie dobrze odsączamy i dwukrotnie mielimy w maszynce. Mleko gotujemy z masłem i miodem, nie przerywając gotowania dodajemy zmielony mak i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Orzechy, daktyle, migdały kroimy i dodajemy do gotującego się mleka. Masę makową zdejmujemy z ognia. Sucharki szybko namaczamy w mleku i układamy na przemian z masą makową w szklanej misce. Ostatnią warstwę powinna stanowić masa makowa.
Całość dekorujemy migdałami i połówkami orzechów włoskich.
Smacznego.
Bernadeta1
sucharki można zastąpić czerstwymi bułkami

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaKa 09.02.2016 14:38
u mnie też obowiązkowo musza byc makówki,bardzo lubię
adelajda 15.01.2016 09:26
Też takie robię :)
Aneta41 04.01.2016 16:09
Pyszości
gusia1000 04.01.2016 01:47
Robię je i lubię.
gosia56 03.01.2016 11:36
Super;) ale ja robię z krojonych w kostkę czerstwych bułek i mieszaną bez warstw;)
Janina 02.01.2016 19:59
Bardzo lubię makówkę;))
Grazyna0211 02.01.2016 19:25
smaczne danie wigilijne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat