Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makówki Wigilijne

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 1/2 kg
sucharki 30 szt mini lub 10 normalnych.
mleko 800 ml.
masło 1 łyżka
miód 5 łyżek
orzechy włoskie 100 gram
rodzynki 50 gram
płatki migdałowe 50 gram
daktyle

Porada

sucharki można zastąpić czerstwymi bułkami

Przepis i sposób przygotowania na: Makówki Wigilijne

Mak zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na ok. 10 godzin. Następnie dobrze odsączamy i dwukrotnie mielimy w maszynce. Mleko gotujemy z masłem i miodem, nie przerywając gotowania dodajemy zmielony mak i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Orzechy, daktyle, migdały kroimy i dodajemy do gotującego się mleka. Masę makową zdejmujemy z ognia. Sucharki szybko namaczamy w mleku i układamy na przemian z masą makową w szklanej misce. Ostatnią warstwę powinna stanowić masa makowa.
Całość dekorujemy migdałami i połówkami orzechów włoskich.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 09.02.2016 14:38
u mnie też obowiązkowo musza byc makówki,bardzo lubię
adelajda 15.01.2016 09:26
Też takie robię :)
Aneta41 04.01.2016 16:09
Pyszości
gusia1000 04.01.2016 01:47
Robię je i lubię.
gosia56 03.01.2016 11:36
Super;) ale ja robię z krojonych w kostkę czerstwych bułek i mieszaną bez warstw;)
Janina 02.01.2016 19:59
Bardzo lubię makówkę;))
Grazyna0211 02.01.2016 19:25
smaczne danie wigilijne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak