Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec zawijany

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 50 dag
cukier 100 g
cukier wanilinowy 1 op.
drożdże 30 g
jajko 2 szt.
mleko 3,2% 150 ml
olej 50 ml
sól

Masa makowa

mak 20 `dag
margaryna 15 dag
jajko 2 szt.
cukier 10 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
rodzynki 5 dag
orzechy 5 dag
skórka pomarańczowa 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec zawijany

Do miski wsypać mąkę, dodać odrobinę soli. Na środku wydrążyć dołek, skruszyć tam drożdże, dodać 2 łyżki cukru oraz 50 ml podgrzanego mleka i zostawić je do wyrośnięcia na 15-20 minut w ciepłym miejscu. Gdy drożdże wyrosną wymieszać je razem z mąką, dodać pozostałe mleko, cukier, cukier waniliowy, jajka oraz olej. Ciasto dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
Mak sparzyć, następnie zmielić go 2 razy. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać mak, bułkę tartą, rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową i wszystko razem wymieszać. Z Białek ubić pianę i dodać ją do masy makowej.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, można zmierzyć jak długi ma być odmierzając go formą do pieczenia. Posmarować je masą makową i zwinąć. Przełożyć do formy i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Następnie babkę piec w piekarniku w tem. 180 stopni przez około 70 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 21.01.2016 19:40
też taki robię
joannaa24 21.01.2016 19:31
Masz rację, to nie babka, dzięki za uwagę poprawiłam tytuł ;)
marcia7 21.01.2016 19:19
inna wersja makowca
iziona 21.01.2016 18:57
Dla mnie to nie jest babka, ale fajnie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak