Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec zawijany

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa makowa

mak 200g
miód 3 łyżki
mleko 200 ml
cukier 3/4 szkl.
rodzynki
orzechy włoskie

ciasto

drożdże świeże 1/2kostki
mąka tortowa 3/4 kg
jajko 3 szt.
mleko 1,5 szkl.
cukier 3/4 szkl.

Porada

Górę makowca można udekorować według uznania- polewa,lukier, cukiereczki.

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec zawijany

Kroki postępowania

1
Mleko, miód, cukier wymieszać zagotować.
Krok 1 - Makowiec zawijany foto
2
Dodać mak mielony do mleka i na wolnym ogniu dusić aż mak napęcznieje.
Krok 2 - Makowiec zawijany foto
3
Gdy mak jest już gotowy, dodajemy sparzone rodzynki (garść), wymieszać.
Krok 3 - Makowiec zawijany foto
4
Zrobić ciasto drożdżowe, pozostawić do wygarowania.
Następnie ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować.
Na rozwałkowany placek nałożyć połowę masy makowej.
Krok 4 - Makowiec zawijany foto
5
Zwijać od szerszego placka do węższego.
Końce ścisnąć i zawinąć pod spód.
Krok 5 - Makowiec zawijany foto
6
Blachę oprószyć mąką, położyć makowce.
Piec 45 min w temp. 180 stopni.
Krok 6 - Makowiec zawijany foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika141 29.12.2015 14:55
makowiec - pychotka mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak