Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec z ptasim mleczkiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO MAKOWE

masa makowa 1 kg
jajko 8 sztuk
margaryna 15 dag
cukier 1/2 szklanki
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżka

MASA BUDYNIOWA

duży budyń śmietankowy 1 sztuka
mleko 2 szklanki
cukier 5 łyżek
masło lub margaryna 1 kostka

DODATKOWO

ptasie mleczko 600 g
galaretka pomarańczowa 2 sztuki
polewa czekoladowa 1 sztuka
płatki migdałowe 1 opakowanie

Porada

Ptasie mleczko najlepiej kupować to paczkowane, a nie na wagę, lepiej wygląda, jest równiejsze i lepiej się potem kroi.

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec z ptasim mleczkiem

1.Żółtka utrzeć z cukrem, dodać margarynę i dalej ucierać. Dodać masę makową, kakao z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać ubita pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części i upiec dwa placki na dużej formie.
2.Ugotowac budyń na 2 szklankach mleka z 5 łyżkami cukru. Wystudzić. Masło utrzeć dodając zimny budyń.
3.Rozpuścić dwie galaretki w 3 szklankach wody. Wystudzić.
4.Na ciasto makowe dać połowę masy budyniowej, rozsmarować i ułożyć rzędami na długość foremki ptasie mleczko (5 rzędów). Pomiędzy ptasim mleczkiem wlać tężejącą galaretkę. Odstawić, aż galaretka dobrze zastygnie i wtedy na to rozsmarować drugą częśc masy budyniowej, a następnie przełożyć ciastem makowym. Polać ciepłą polewą i udekorować np. migdałami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak