Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec z lukrem.
1/4 ciasta odciąć i włożyć do lodówki.Pozostałą część rozwałkować,tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przenieść do niej ciasto.
Piekarnik podgrzać do tem 180 stopni zapiec spód i wystudzic.
Masa makowa:
Mak zalać wodą,zlać po odstaniu paprochy,przełożyć go do garnka,zalać świeżą wodą , zagotować i osączyć na sitku.Przekręcić mak przez maszynkę dwukrotnie,włożyć do makutry,dodac kakao,miód,jajko oraz cukier i utrzeć na jednolitą masę.
Mak wyłożyć na zapieczony spód,ciasto wyjęte z lodówki zetrzeć na tarce na mak lub zrobić z niego wałeczki i ułożyć na cieście.Wstawić do piekarnika i piec ok.45-50 minut w 175-180 stopni C.
Po upieczeniu ciasto ostudzić i przygotować lukier:
1/2 szklanki cukru pudru utrzeć z mlekiem,dodając sok z cytryny i polukrować makowiec.
Smacznego!