Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
1/2 kg -
margaryna
15 dag -
smalec
1 łyżka -
śmietana
3 łyżki -
jaja
1 szt -
cukier
15 dag -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
masa makowa
-
mak
2 szkl. -
kakao
1 łyzka -
miód
1 łyżka -
jajko
1 szt -
cukier
3/4 szkl. -
lukier
-
cukier puder
1/2 szkl. -
mleko
2 łyzki -
sok z cytryny
1/2 łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania Makowiec z lukrem.
1/4 ciasta odciąć i włożyć do lodówki.Pozostałą część rozwałkować,tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przenieść do niej ciasto.
Piekarnik podgrzać do tem 180 stopni zapiec spód i wystudzic.
Masa makowa:
Mak zalać wodą,zlać po odstaniu paprochy,przełożyć go do garnka,zalać świeżą wodą , zagotować i osączyć na sitku.Przekręcić mak przez maszynkę dwukrotnie,włożyć do makutry,dodac kakao,miód,jajko oraz cukier i utrzeć na jednolitą masę.
Mak wyłożyć na zapieczony spód,ciasto wyjęte z lodówki zetrzeć na tarce na mak lub zrobić z niego wałeczki i ułożyć na cieście.Wstawić do piekarnika i piec ok.45-50 minut w 175-180 stopni C.
Po upieczeniu ciasto ostudzić i przygotować lukier:
1/2 szklanki cukru pudru utrzeć z mlekiem,dodając sok z cytryny i polukrować makowiec.
Smacznego!
Komentarze (17)
Załaduj więcej komentarzy (7)