Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec z kruszonką

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 500 g
margaryna 65 g
olej 0,25 szklanki
drożdże 40 g
cukier 0,25 szklanki
żółtko jajek 2
jajko 1
mleko 1 szklanka
sól
masa makowa 500 g

Kruszonka

mąka 130 g
margaryna 80 g
cukier 60 g

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec z kruszonką

Składniki na kruszonkę rozetrzeć w palcach.

Do miski wlać olej, pokruszyć drożdże, wsypać cukier, żółtka,całe jajko, wymieszać. Lekko zagrzać mleko, wlać do miski, wsypać szczyptę soli, dodać mąkę,wyrobić ciasto. Dodać roztopioną i przestudzoną margarynę i wyrobic ciasto.
Ciasto rozwałkować, nałożyć masę makową i zwinąć w rulon. Na koniec brzegi ciasta skleić. Wierzch ciasta posmarować białkiem i posypać kruszonką.
Piec 1 godzinę w 180*.
Po upieczeniu ostudzić i oblać lukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 04.01.2015 12:27
takie słodkości bardzo lubię zjeść
Wacław 04.01.2015 10:01
uwielbiam makowce ;-)
Ania84 03.01.2015 23:28
smaczny zawijaniec

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak