Makowiec z jabłkami ze spodem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mak

    50 dag
  • cukier puder

    50 dag
  • jabłka

    50 dag
  • jajko

    8 szt
  • margaryna

    1 kostka
  • grysik

    12 dag
  • orzechy

  • rodzynki

  • mąka

    40 dag
  • żółtko jajek

    4 szt
  • margaryna

    1 szt
  • proszek do pieczenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Spód pod makowiec: Z mąki, żółtek, proszku do pieczenia i margaryny wyrabiamy ciasto. Gotowe wkładamy do zamrażarki. Zamrożone ucieramy na tarce o grubych oczkach.

Makowiec: W makutrze (po staremu) ucieramy margarynę, 8 żółtek i cukier. Gdy uzyskamy gładką masę dodajemy mak , grysik, olejek migdałowy, jabłka, orzechy i rodzynki. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Na koniec dodajemy ubite białka i mieszamy wszystko. Wykładamy na ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kamyk 27.03.2012 09:22
dużo maku, lubię tak
jolanta19 29.01.2012 18:47
super
ronald88 14.12.2011 13:02
jak u mamy
banditka 29.11.2011 13:47
fajny przepis
1j1o1l1a1 26.11.2011 18:43
ależ połączenie:) ciekawa jestem smaku:)
M-W 26.11.2011 15:43
super makowiec, muszę wypróbować przepisu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat