MAKOWIEC Z JABŁKAMI – JAPOŃSKI

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mak

    350 g
  • cukier

    300 g
  • masło

    240 g
  • jajka

    9 szt
  • jabłka

    600 g
  • budyń śmietankowy

    1 op
  • bakalie

    150 g
  • aromat rumowy

    3 łyzeczka
  • kasza manna

    8 łyzek
  • proszek do pieczenia

    3 łyzeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mak parzymy, mielimy z olejkiem arakowym i posiekanymi bakaliami.

Masło ucieramy z cukrem i żółtkami.

Dodajemy sparzony mak , kaszę mannę , budyń, starte jabłka i ubitą na sztywną pianę białka.

Wszystko razem dokładnie ze sobą mieszamy.

Wyciągamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 55-60 minut.

Dokładnie studzimy, polewamy roztopioną czekoladą i obsypujemy podprażonym kokosem.

Smacznego!
Ostra Na Słodko
Dodatkowo ciasto oblewamy mleczną czekoladą i posypujemy kokosem!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
asiatok 01.01.2016 19:59
do wypróbowania :-)
Wacław 22.03.2015 12:00
wspaniały makowiec ,na 5 :-)
gosia56 22.03.2015 09:18
na pewno pyszny;)
Janina 21.03.2015 20:23
Bardzo lubię to ciasto;)
Franciszek 21.03.2015 19:21
Pięknie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat