Makowiec w cieście francuskim

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    30 dag
  • masło

    30 dag
  • żółtka

    3 szt
  • mak gotowy

    1 puszka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki, masła, żółtek i 3 łyżek wody zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na 1 dzien. Zchłodzone ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować. Blachę wyłożyć natłuszczonym pergaminem. Jeden placek położyć na blasze, na niego wyłożyć gotowy mak i przykryć drugim plackiem. Nakłuć widelcem, piec w temp 200 stopni na złoty kolor, Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna59 17.05.2013 20:06
ciekawy przepis
jolaxa 29.06.2011 21:33
pycha
Iwona51 21.03.2011 00:03
uwielbiam makowca
anja3107 09.11.2010 15:22
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat