Makowiec tradycyjny zawijany

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    250 g
  • drożdże

    20 g
  • mleko

    60 ml
  • jajko

    1
  • masło

    75 g
  • cukier puder

    70 g
  • sól

  • masa makowa

  • mak

    250 g
  • żółtka

    2
  • sól

  • białko

    1 ubite
  • masło

    60 g
  • cukier puder

    1 łyżka
  • miód

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 mały
  • rum

    1 kieliszek
  • mleko

    2 szkl. do parzenia maku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

~ CIASTO:

W ciepłym mleku rozpuścić łyżeczkę cukru, drożdże i łyżkę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać do miski, wymieszać ze szczyptą soli. Stopić masło, wymieszać z cukrem pudrem, a po przestudzeniu zmiksować z jajkami.
Małymi porcjami dodawać zaczyn drożdżowy, a po wymieszaniu całość dolać do mąki i wyrabiać drewnianą łyżką - zagnieść. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, wówczas ostrożnie dosypać nieco mąki, ale powinno pozostać miękkie, aby po upieczeniu nie było suche.

Wyrobione ciasto oprószyć mąką, nakryć ściereczką i zostawić do spokojnego wyrastania w ciepłym miejscu.

~ MASA makowa:

Mak wypukać w bieżącej ciepłej wodzie, odcedzić, zalać wrzącym mlekiem i gotować 15 minut - wyłączyć i zostawić po przykryciem do ostygnięcia. Ostudzony mak odcedzić na gęstym sicie wyłożonym gazą, a potem 1-2 razy zmielić.
Masło roztopić, połączyć z miodem i cukrem, dodać mak i zmielone orzechy - dobrze wymieszać dolewając rum. Na koniec dodać żółtka i ubite białko -wymieszać dokładnie.


Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować w prostokąt, posmarować roztrzepanym białkiem. Nałożyć masę makową, rozprowadzić równą warstwą i posmarować całość resztą białka - zwinąć zaczynając od dłuższego boku, naciąć wierzch ukośnie w kilku miejscach.

Zawinąć roladę w posmarowany tłuszczem papier do pieczenia, ale pozostawić w nim trochę miejsca na wyrastanie ciasta - pozostawić na pół godziny do podrośnięcia.

Piec w temperaturze 170-180*C przez 40-45 minut.
Pilnować, aby się za bardzo nie zrumienił.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Przepisy Joanny 06.03.2014 21:01
dodaję do księgi ulubionych przepisów, makowiec wygląda rewelacyjnie
Iwona32 05.11.2013 19:04
smaczna pyszkotka:)
rjustysia 17.10.2013 20:21
Paseczki rzeczywiście wyglądają zadziwiająco ;) ale ciasto z pewnością jest bardzo smaczne i wzdłuż i w poprzek ;)
Camill 09.10.2013 15:13
Rzeczywiscie, wyglada dosc nietypowo i niecodziennie, ale to tylko swiadczy o fantazji autorki:-)
Habibi 08.10.2013 13:04
Dostałam kilka pytań w sprawie formy mojego makowca - czemu jest w paski ;) Więc odpowiadam - tak wygląda, bo jest pokrojony w poprzek. Najpierw kroję całą roladę na kilka większych odcinków, a następnie stawiam je rozcięciem do dołu i w pionie kroję w kromki :) Doszliśmy z mężem do wniosku, że w takiej postaci mniej się kruszy, niż pokrojony w tradycyjne plasterki/kromeczki.
Barbara13 07.10.2013 19:39
Pyszności:)
nutellla 07.10.2013 19:34
cudownie :)
ana1 07.10.2013 17:50
wygląda bardzo smacznie
malaczarna23 07.10.2013 17:34
pyszny makowiec:)
everay 07.10.2013 17:14
cudnie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat