Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec tradycyjny zawijany
W ciepłym mleku rozpuścić łyżeczkę cukru, drożdże i łyżkę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać ze szczyptą soli. Stopić masło, wymieszać z cukrem pudrem, a po przestudzeniu zmiksować z jajkami.
Małymi porcjami dodawać zaczyn drożdżowy, a po wymieszaniu całość dolać do mąki i wyrabiać drewnianą łyżką - zagnieść. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, wówczas ostrożnie dosypać nieco mąki, ale powinno pozostać miękkie, aby po upieczeniu nie było suche.
Wyrobione ciasto oprószyć mąką, nakryć ściereczką i zostawić do spokojnego wyrastania w ciepłym miejscu.
~ MASA makowa:
Mak wypukać w bieżącej ciepłej wodzie, odcedzić, zalać wrzącym mlekiem i gotować 15 minut - wyłączyć i zostawić po przykryciem do ostygnięcia. Ostudzony mak odcedzić na gęstym sicie wyłożonym gazą, a potem 1-2 razy zmielić.
Masło roztopić, połączyć z miodem i cukrem, dodać mak i zmielone orzechy - dobrze wymieszać dolewając rum. Na koniec dodać żółtka i ubite białko -wymieszać dokładnie.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować w prostokąt, posmarować roztrzepanym białkiem. Nałożyć masę makową, rozprowadzić równą warstwą i posmarować całość resztą białka - zwinąć zaczynając od dłuższego boku, naciąć wierzch ukośnie w kilku miejscach.
Zawinąć roladę w posmarowany tłuszczem papier do pieczenia, ale pozostawić w nim trochę miejsca na wyrastanie ciasta - pozostawić na pół godziny do podrośnięcia.
Piec w temperaturze 170-180*C przez 40-45 minut.
Pilnować, aby się za bardzo nie zrumienił.