Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec Tetalichy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
margaryna 3/4 kostki
cukier 1/2 szklanki
jajko 2 sztuki
śmietana 1 1/2 łyżki
mak 70 dag
mleko 6 łyżek
skórka pomarańczowa 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyzezka

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec Tetalichy

Kroki postępowania

1
Mąkę wysypujemy na stoplnicę, wbijamy jajka. Dodajemy margarynę- siekamy nożem. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia, mieszamy Zagniatamy . Dodajemy smietanę.
Krok 1 - Makowiec Tetalichy foto
2
Wszystko dokładnie wyrabiamy w celu uzyskania jednolitej konsystencji. 1/4 części ciasta oddzielamy od niego i wałkujemy , następnie kroimy w pski. Pozostałe ciasto także wałkujemy i wykładamy na blache 25/40 wyłożoną papierem pieczeniowym.
Krok 2 - Makowiec Tetalichy foto
3
Na wyłożone ciasto wykładamy masę makowa.

Masa makowa:
Mak zalać wrzącym mlekiem i odstawić na 12h. Następnie przekręcić przez maszynkę. Dodać skórkę z pomarańczy. Wymieszać i wyłożyć naciasto.
Pokrojone w paski pozostałe ciasto wykładamy na wierzch maku. Pieczemy średnio ok 60 minut w temp 180 stopni.
Krok 3 - Makowiec Tetalichy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Piter 31 13.04.2013 08:52
Bardzo lubię ciasta z makiem.
monisia1977 18.11.2012 07:37
dobre
Botwinka 17.11.2012 19:30
uwielbiam
Juleczka20 17.11.2012 18:49
super
Agnieszka91 17.11.2012 18:11
uwielbiam makowce
ilka_86 17.11.2012 18:07
fajny ten makowiec
ewka1978 17.11.2012 17:49
smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak