Makowiec sułtański

Makowiec sułtański

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    1/2 kg
  • żółtka

    6
  • cukier puder

    25 dag
  • magrgaryna

    1 kostka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczka
  • masa makowa

  • suchy mak

    2 szklanki
  • jajka

    5 sztuk
  • cukier puder

    1 szklanka
  • kakao

    1 łyżka
  • bakalie

    20 dag
  • proszek do pieczenia migdałowy

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO: Z podanych składników zagnieść ciasto kruche.(jeżeli jest za suche dodać kwaśnej śmietany). Podzielić ciasto na dwie części. Schłodzić w lodówce.
MASA MAKOWA: Mak sparzyć zemleć. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i pozostałe składniki. Jedną część ciasta wyłożyć na spód blaszki, rozłożyć masę makową i przykryć pozostałą częścią ciasta. Upiec.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agnieszka214

03.01.2012 18:05
fajne

magical66

17.04.2011 14:15
pycha ciasto

ElizaT

07.04.2011 09:10
według mnie wspaniały

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat