Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Ciasto:
-
mąka pszenna
1/2 kg -
żółtko jajek
6 -
cukier puder
25 dag -
magrgaryna
1 kostka -
proszek do pieczenia
2 łyżeczka -
masa makowa
-
suchy mak
2 szklanki -
jajko
5 sztuk -
cukier puder
1 szklanka -
kakao
1 łyżka -
bakalie
20 dag -
proszek do pieczenia migdałowy
1 łyżeczka
Przepis i sposób przygotowania Makowiec sułtański
MASA MAKOWA: Mak sparzyć zemleć. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i pozostałe składniki. Jedną część ciasta wyłożyć na spód blaszki, rozłożyć masę makową i przykryć pozostałą częścią ciasta. Upiec.
Komentarze (3)