Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MAKOWIEC NA ŚWIĘTA

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak suchy 1 1/2 szklanki
cukier 1 1/2 szklanki
jajko 5 sztuk
jabłka 400 gram
masło 100 gram
kasza manna 5 łyżek
olejek migdałowy 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: MAKOWIEC NA ŚWIĘTA

Mak sparzyłam,odcedziłam i zimny zmieliłam trzykrotnie przez maszynkę ( sitka o bardzo małych oczkach ). Żółtka ubiłam ze szklanką cukru, dodałam masło ciągle ubijają. Jabłka obrałam i potarkowałam na tarce o dużych oczkach. Do ubitych żółtek stopniowo dodawałam mak, jabłka, kaszę mannę i aromat migdałowy. Białka ubiłam z 1/2 szklanki cukru, dodałam do masy, delikatnie wymieszałam.Ciasto przełożyłam do natłuszczonej, posypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 24 cm. Piekłam przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni Celcjusza. Zimne polałam polewą czekoladową i posypałam płatkami migdałowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika58 24.03.2013 23:18
pysznie się prezentuje
Pyszota 24.03.2013 16:15
świetny makowiec

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak