Makowiec na kruchym spodzie

Makowiec na kruchym spodzie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mak

    50 dag
  • cukier puder

    40 dag
  • jajka

    12 szt
  • masło

    10 dag
  • Spód:

  • mąka

    15 dag
  • margaryna

    10 dag
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kwaśna śmietana

    1-2 łyżki
  • cukier puder

    5 dag
  • żółtko

    1 szt.
  • bakalie

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki,margaryny,cukru pudru, żółtka,śmietany i proszku do pieczenia zagnieść ciasto
Mak sparzyć wrzątkiem,ostudzić i odcedzić.Zmielić. trzykrotnie.Żółtka utrzeć z cukrem pudrem,połączyć z makiem,dodać ubite białka i bakalie,lekko wymieszać i wyłożyć na rozwałkowany spód.Piec 40 minut w temprraturze180 stopni.
Można udekorować; roztopić gorzką czekoladą z 8 dag margaryny i letnią polewą polać placek

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (63)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ela15

08.01.2015 21:02
bardzo dobry

Jagódka77

28.09.2014 21:01
lubię makowce w każdej wersji

Jagódka77

04.08.2014 11:40
ale super ciacho

Kejti

04.06.2014 23:27
Pysznie się prezentuje :-)

Margo1

16.04.2013 16:09
lubię makowiec

Anna152

26.12.2012 14:52
pycha

Anna152

26.12.2012 14:52
pycha

cooleczka

18.11.2012 18:44
poproszę kawałek :)

Maniek2

20.10.2012 09:48
pycha

Natalia/tubisiek

23.08.2012 19:50
wyśmienite!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat