Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mak
50 dag -
cukier puder
40 dag -
jajko
12 szt -
masło
10 dag -
Spód:
-
mąka
15 dag -
margaryna
10 dag -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
kwaśna śmietana
1-2 łyżki -
cukier puder
5 dag -
żółtko jajek
1 szt. -
bakalie
Przepis i sposób przygotowania Makowiec na kruchym spodzie
Mak sparzyć wrzątkiem,ostudzić i odcedzić.Zmielić. trzykrotnie.Żółtka utrzeć z cukrem pudrem,połączyć z makiem,dodać ubite białka i bakalie,lekko wymieszać i wyłożyć na rozwałkowany spód.Piec 40 minut w temprraturze180 stopni.
Można udekorować; roztopić gorzką czekoladą z 8 dag margaryny i letnią polewą polać placek
Komentarze (63)
Załaduj więcej komentarzy (53)