Makowiec na kruchym cieście z polewą czekoladową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    3 sztuki
  • mąka

    1,5 szklanki
  • cukier

    0,5 szklanki
  • kwaśna śmietana

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki
  • masło

    12,5 dag
  • masa makowa

    1 puszka
  • polewa czekoaldowa gotowa

    1 opakowanie
  • płatki migdałowe

    1 opakowanie
  • bakalie

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki pszennej, proszku do pieczenia, cukru, miękkiego masła, jaj i śmietany zagniatamy kruche ciasto. Rozwałkowujemy je i wykładamy na dnie i bokach blaszki, nakłuwamy widelcem i zapiekamy przez 15 minut. Masę makową wyjmujemy z puszki mieszamy z posiekanymi bakaliami. Masę wykładamy na cieście i pieczemy przez około 45- 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Polewę czekoladową rozpuszczamy i dekorujemy nią ciasto. Posypujemy je płatkami migdałowymi. Odstawiamy do momentu, gdy polewa zastygnie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
romanrafal 13.02.2014 14:26
super makowiec
IKrakowianka 08.12.2013 20:44
jedno z moich ulubionych ciast
Wafelek2601 15.02.2013 10:32
Przepyszny, poproszę o kawałeczek.
Stenka 01.01.2013 10:34
dobry
IZABELA29 23.09.2011 08:25
ale bym taki makowiec zjadła...
misia53 21.09.2011 00:53
Oj , smaczne
ben-ka 20.09.2011 19:04
pyszne masz te ciasta:)
Iwusia 30.09.2010 11:44
Pychota ! Wiem bo robię podobnie :)))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat