Makowiec na kruchym cieście

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    2 szkl
  • masło

    10 dag
  • cukier puder

    5 dag
  • jajko

    1 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • masa makowa

  • mak

    70 dag
  • cukier

    30 dag
  • masło

    15 dag
  • miód

    2 łyżki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    3 łyżki
  • jajka

    5 szt
  • jabłko

    1 szt
  • orzechy posiekane

    5 dag
  • rodzynki

    5 dag
  • otarta skórka z pomarańczy

    1 łyżeczka
  • aromat migdałowy

    1 łyżeczka
  • lukier

    1 biały
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i zimnym masłem dokładnie posiekać. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto, zawinąć i włożyć do lodówki na 1/2 godziny. Mak umyć, zalać gorącą wodą i gotować przez kilka minut. Ostudzić, osączyć i przepuścić 2 razy przez maszynę z drobnym sitkiem. Żółtka z cukrem i masłem utrzeć na puszystą masę. Ucierając dodać przemielony mak. Wsypać bakalie, bułkę tartą, obrane starte na jarzynowej tarce jabłko, miód i aromat, wymieszać. Pod koniec mak połączyć ze sztywno ubitą pianą z białek. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia brytfannie o wymiarach 23/31 cm, wyłożyć masę makową. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 1 godziny. Upieczone zimne ciasto polukrować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewelina38 10.01.2014 13:14
ależ w mim maku, uwielbiam takie :)
IlonaAlbertos 28.10.2013 19:40
Genialny makowiec.
olkaaa 03.02.2013 21:09
wygląda niezwykle smakowicie
V_kuchareczka 31.01.2013 11:06
wygląda smakowicie
sara1 31.01.2013 09:50
pysznie wygląda
cukiereczek 31.01.2013 09:35
mniam ciasto
Lemon 31.01.2013 09:12
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat