Makowiec na Biszkopcie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • biskzopt:

  • jaja

    6 szt
  • cukier kryształ

    0,75 szkl
  • mąka ziemniaczana

    0,75 szkl
  • mąka pszenna

    0,75 szkl
  • proszek do pieczenia

    2,5 łyżeczki
  • ocet

    2 łyżeczki
  • olej

    2,5 łyżki
  • masa makowa

  • mak

    2,5 szkl
  • margaryna

    1 kostka
  • cukier kryształ

    1,5 szkl
  • jaja

    4 szt
  • aromat migdałowy

  • Polewa:

  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    0,5 łyżeczki
  • kakao

    3 łyżki
  • śmietana

    4 łyżki
  • cukier

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotuj biszkopt :
jaja sparz, oddziel białka od żółtek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodawaj pojedynczo żółtka i ubijaj przez około 10 - 15 minut.
Mąkę przesiej i wymieszaj razem z proszkiem do pieczenia.
DO masy jajecznej wlej olej. Przełącz obroty miksera na pierwszy bieg i dodaj mąkę. Gdy masa dokładnie się wymiesza dodaj ocet.
Ciasto wymieszaj i wylej na małą, kwadratową blaszkę. Piecz na złoty kolor przez około 40 - 50 minut w temp 150 stopni.

Gdy ciasto się upiecze odstaw je do wystygnięcia, a następnie przekrój na pół.

Przygotuj masę makową :
mak sparz i przekręć przez maszynkę dwa razy : raz sam mak, a drugi raz z cukrem.
W garnku roztop margarynę i aromat migdałowy.
Wrzuć mak i ciągle mieszając doprowadź do wrzenia.
Następnie wlej roztrzepane jaja i ponownie zagotuj.

Gorącą masę wyłóż na jedną część biszkoptu, przykryj drugim plackiem i obciąż (np. torebkami cukru).

Przygotuj polewę :
w małym rondelku umieść cukier, śmietanę, kakao i żelatynę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody. Podgrzewaj cały czas aż do otrzymania jednolitej masy.
Polewę rozprowadź równomiernie na makowcu. Wierzch posyp pokruszonymi/posiekanymi orzechami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rafał10 16.01.2014 10:26
świetnie się prezentuje! Nic tylko podwijac rękawy i brać się za robienie ciacha :)
agnieszka214 11.01.2014 14:28
bardzo ciekawe bardzo lubei mak musze wypróbowac
Czyki 11.01.2014 13:35
To jest idealna pora na makowca:)ale narobiłaś ochoty:):)
Agata3 11.01.2014 13:20
Bardzo smaczny makowiec:)
Romanowka 11.01.2014 13:12
Wygląda bardzo apetycznie!
Megg 11.01.2014 13:07
pyszne ciasto
Ankha 11.01.2014 11:57
Ciekawa propozycja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat