Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
suchy mak
500 g -
miód sztuczny
pół szklanki -
5 jajek, oddzielnie białka i żółtka
-
miękkiego masła
120 g -
3/4 - 1 szklanki drobnego cukru królewskiego
-
migdały mielone
10 łyżek -
ekstrakt migdałowy - do smaku
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-
skórka pomarańczowa
1//2 szkl -
rodzynki
1/2 szkl -
śliwka
1/2 szkl -
orzechy
1/2 szkl -
amaretto
3 łyżki -
jabłka
3 szt. (obrane i starte na tarce o
Sposób przygotowania
Piec w formie 20 x 30 cm przez 50 minut w temperaturze 175?C. Dowolnie udekorować.\"
Makowiec udekorowany jest lukrem z białka i cukru oraz płatkami migdałowymi
link do przepisu: mojewypieki.blox.pl/2009/12/Makowiec-z-bakaliami.html
Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się