Makowiec dorotus76

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • suchy mak

    500 g
  • miód sztuczny

    pół szklanki
  • 5 jajek, oddzielnie białka i żółtka

  • miękkiego masła

    120 g
  • 3/4 - 1 szklanki drobnego cukru królewskiego

  • migdały mielone

    10 łyżek
  • ekstrakt migdałowy - do smaku

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • skórka pomarańczowa

    1//2 szkl
  • rodzynki

    1/2 szkl
  • śliwka

    1/2 szkl
  • orzechy

    1/2 szkl
  • amaretto

    3 łyżki
  • jabłka

    3 szt. (obrane i starte na tarce o
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mak 12 godzin wcześniej sparzyć gorącą wodą i zostawić do namoczenia. Odsączyć z nadmiaru wody i zmielić dwukrotnie. Masło zmiksować z cukrem na gładką masę, dodawać stopniowo po jednym żółtku, nadal miksując. Masę maślaną wymieszać z makiem, dodać miód, jabłka, amaretto, ekstrakt migdałowy, zmielone migdały, proszek do pieczenia, bakalie. Wymieszać. Pianę z białek ubić na sztywno, wmieszać do masy.

Piec w formie 20 x 30 cm przez 50 minut w temperaturze 175?C. Dowolnie udekorować.\"

Makowiec udekorowany jest lukrem z białka i cukru oraz płatkami migdałowymi

link do przepisu: mojewypieki.blox.pl/2009/12/Makowiec-z-bakaliami.html

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jogobella231 01.04.2011 09:16
pycha
ZEWA 02.12.2010 17:58
jak zwykle apetycznie
eli_555 18.09.2010 22:00
Pycha,lubię makowce.
Sarenka 09.09.2010 20:07
Ladne wykonanie, poza tym uwielbiam makowce!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat