Najpierw robimy ciasto drożdżowe:Drożdże rozpuszczamy z cukrem i letnim mlekiem ,odstawiamy na 15 minut.Następnie dodajemy pozostałe składniki(oprócz masełka), wyrabiamy ciasto, na koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz .Gotowe ciasto odkładamy do wyrośnięcia na 2 godziny.MASA MAKOWA: Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, a potem odstawić do przestygnięcia , następnie dwukrotnie zemleć i dodać pozostałe składniki , na koniec delikatnie wymieszać z ubitym na sztywno białkiem , które pozostały nam z ciasta. Ciasto dzielimy na 2 części , każdą rozwałkować na prostokątny placek, na placki nakładamy warstwę masy makowej , pozostawiając po 3 cm wolnego ciasta z każdej strony.Zwijamy makowce podkładając boki ciasta pod spód , a następnie każdy makowiec zawijamy w posmarowany olejem papier do pieczenia., zwijamy dość ściśle, pozostawiając tylko ok.5 mm luzu na wyrośnięcie ciasta, a boki papieru zostawiamy otwarte. Makowce kładziemy na dużą blaszkę jeden obok drugiego tylko nie mogą się stykać , bo wtedy się nie dopiekać w tym miejscu.Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 1780 st do 40 minut . Gotowe polukrować i dowolnie ozdobić :)