Przepis i sposób przygotowania na: "makowiec" bakaliowy
Ciasto kruche. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, dodać masło podzielone na kawałeczki i żółtko. Szybko zagnieść ciasto (można dodać łyżę lub dwie zimnej wody w razie potrzeby), rozwałkować i rozmieścić na dnie formy. Nie musi być ładnie ani równo, bo tego nie będzie widać. Formę można schować do lodówki.
Masa makowa. Masę wyjąć z puszki, wymieszać z żółtkami i budyniem (proszek 40 gram). Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z makiem. Można dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Masę rozprowadzić na kruchym cieście.
Na masę makową ułożyć bakalie (suszone śliwki, figi, morele, orzechy włoskie, daktyle i in.), albo je rozsypać chaotycznie albo poukładać, zależy od upodobań i lekko wcisnąć w masę.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 45 minut. Po przestygnięciu „skropić” roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą.
Gotowe, smacznego.