Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 50 dkg
cukier 2 łyzki
drożdże świeże 50 g
śmietana 0,5 szkl.
margaryna 250 g
jaja 2
sól 1/3 łyżeczki
masa makowa

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec

Kroki postępowania

1
Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek i wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru.Odstawić,aż drożdże się rozpuszczą, a następnie dodać masło, jajka i śmietanę oraz sól.Zagnieść ciasto.
Krok 1 - Makowiec foto
2
Ciasto podzielić na 2 części , każdą rozwałkować na prostokąt ,wyłożyć dowolne nadzienie i zwinąć roladę.
Krok 2 - Makowiec foto
3
Przełożyć na blachę i odstawić do wyrośnięcia.Przed pieczeniem posmarować jajkiem.Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Krok 3 - Makowiec foto
4
Po wystudzeniu np.posypac cukrem pudrem.
Krok 4 - Makowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ania2610 11.01.2015 15:23
bardzo udany makowiec
aginaa 11.01.2015 15:14
pyszne ciacho
mitek111 11.01.2015 15:07
Ale pięknie wygląda :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak