Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 0,5 kg
margaryna 1 szt
śmietana kwaśna 25 dag
drożdże 5 dag
jajko 1 szt
cukier 1 łyżka
sól

Masa

mak 0,5 kg
margaryna 0,5 kostki
cukier 15 dag
miód 10 dag
jajko 1 szt
bakalie

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec

Ciasto:
Mąkę posiekaj z margaryną i drożdżami. Dodaje resztę składników, zagnieć. Ciasto włóż na 30 min do lodówki.

Masa:
Mak gotuj 20 min. Odcedź, ostudź, zmiel trzykrotnie. Margarynę stop z miodem. Dodaj resztę składników, połącz.

Ciasto podziel na pół, rozwałkuj. Posmaruj masą, zwiń. Owiń w pergamin. Piecz 50 min w temp. 200 C.

P.S. Jeśli ktoś lubi słodko, można dodać więcej cukru.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 07.01.2015 10:50
ładnie wygląda
iziona 06.01.2015 14:41
Bardzo lubię choć mi nigdy nie wychodzi tak ładnie zwinięty
asiczekz 06.01.2015 13:21
wygląda pysznie, bardzo lubię makowca i w tym roku, no już w zeszłym :) pierwszy raz zrobiłam sama :) tylko nie zwinęłam tak ładnie :) ale też był dobry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak