Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 30 dag
jaja 9 sztuk
cukier puder 45 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jabłka 1/2 kg
kasza manna 5 łyżek
margaryna 1 kostka
orzechy włoskie 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec

Kroki postępowania

1
Mak mielimy 3 razy.
Krok 1 - Makowiec foto
2
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Krok 2 - Makowiec foto
3
Margarynę ucieramy z żółtkami, stopniowo dodając cukier puder.
Krok 3 - Makowiec foto
4
Do maku dodajemy utartą masę, jabłka, kaszę , proszek do pieczenia, posiekane orzechy, ubitą pianę z białek. Całość mieszamy.
Krok 4 - Makowiec foto
5
Masę makową przelewamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i pieczemy.
Krok 5 - Makowiec foto
6
Wierzch dekorujemy polewą, lukrem, skórką pomarańczową (wszystkim na co tylko mamy ochotę) :)
Krok 6 - Makowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 17.11.2014 12:26
lubię taki makowiec, choć piekę czasem bez mielenia maku i też się udaje ;)
luna76 16.11.2014 13:09
fantastyczny!!!
Ola1young 16.11.2014 12:35
bardzo pyszne ciacho :)
marenka 16.11.2014 12:27
Napewno pyszne:)
agnieszka214 16.11.2014 10:04
lubie takie ciasta z makiem
fotoviderek 16.11.2014 09:08
Moje ulubione ciacho :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak