Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 30 dag
jajko 6 sztuka
cukier 30 dag
masło 25 dag
śmietana 30% 6 łyżka
cukier waniliowy 2 łyżka

Masa makowa

mak 35 dag
cukier 200 ml
jajko 4 sztuka
płatki migdałowe 10 dag
rodzynki 13 dag
orzechy włoskie 5 dag

Polewa

śmietana 30% 120 ml
czekolada gorzka 15 dag

Dodatkowo

płatki migdałowe
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec

Mąkę przesiewamy przez sito, a następnie mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Białka oddzielamy od żółtek.

Masło kroimy na drobne kawałki i ucieramy na puszystą masę z cukrem oraz cukrem waniliowym.

Ciągle miksując na wysokich obrotach, dodajemy po jednym żółtku. Zmniejszamy moc miksera i dodajemy mąką z proszkiem, a następnie śmietanę.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do pozostałych składników i dokładnie, ale deliktanie mieszamy.

Wykładamy na wyłożoną papierem blachę do pieczenia o wymiarach 33x23 cm.



Masa makowa:

Orzechy drobno siekamy.

Mak zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 30-40 minut. Odcedzamy i mielimy 3 razy przez maszynkę z drobnymi oczkami. Ponieważ mielenie maku zajmuje nieco więcej czasu, powinniśmy to zrobić przed przygotowaniem ciasta.

Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy zmielony mak, bakalie i olejek migdałowy, dokładnie mieszamy.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do masy makowej. Mieszamy dokładnie, ale delikatnie. Wykładamy na ciasto.

Pieczemy przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W trakcie pieczenia środek ciasta może się lekko unieść, ale nie martwcie się, po wyciągnięciu z piekarnika wróci do normy :)



Gdy ciasto wystygnie, przygotowujemy polewę.

Do śmietany dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy na niewielkim ogniu ciągle mieszając do czasu połączenia się składników.

Polewą smarujemy ciasto. Posypujemy płatkami migdałów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Noruas 04.05.2014 19:59
rewelacyjne wykonanie!
stokrotka 04.05.2014 19:16
Ale świetnie podany!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak