Makowiec

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1/2 kg
  • cukier

    15 dag
  • drożdże

    5 dag
  • jaja

    3 sztuki
  • skórka z cytryny

    2 łyżeczki
  • masa makowa

    1 puszka
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • mleko

    1 szklanka
  • orzechy

    5 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jedną szklankę mleka należy podgrzać i rozpuścić w niej drożdże( mleko powinno być letnie), dodając łyżkę cukru i jajko. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski i połączyć z 10 dag cukru, skórką startą z cytryny i jednym jajkiem. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Masę makową wymieszać z jajkiem, posiekanymi orzechami, 5 dag cukru i cukrem waniliowym. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, rozsmarować na nim masę makową i zawinąć. Makowiec należy teraz przełożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką blaszkę- keksówkę, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut( ciasto powinno wyrosnąć), następnie piec przez 50- 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Seba 02.10.2013 08:34
smaczne ciasto
IKrakowianka 16.07.2013 21:54
bardzo smaczny makowiec
RenataZ-et 16.03.2012 21:56
uwielbiam taki makowiec
Miki 17.02.2012 08:33
mniam
Margo1 25.06.2011 16:14
ekstra
Margo1 25.06.2011 16:14
ekstra
Barbara55 27.05.2011 11:38
elegancki makowiec
Agnik 18.04.2011 20:34
śliczny
rakow2 02.02.2011 15:36
bardzo lubię makowce
Krzysztof42 07.07.2010 18:25
makowce uwielbiam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat