Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

puszka masy makowej
rodzynki 15 dag
otarta skórka z cytryny 1 łyżeczka
orzechy włoskie 5
spirytus 1 łyżka
margaryna 1 kostka
cukier 1 szklanka
mąka tortowa 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 2 do maku
jajko 4 na ciasto

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec

Masę makowa mieszamy wraz z rodzynkami, posiekanymi orzechami, skórką z cytryny, spirytusem i jajkami. Margarynę ucieramy wraz z jajkami i cukrem. Dodajemy stopniowo przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Jedna szeroka keksówkę wykładamy papierem i wylewamy ciasto. Na wierzch środkiem kładziemy masę makową. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około godziny. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magula 04.01.2014 17:51
Same pyszności dziś się tu pojawiają
dodi 04.01.2014 17:50
pięknie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak