Przepis i sposób przygotowania na: Makowe rogaliki z ciasta półfrancuskiego
Mak zaparzyć gorącym mlekiem i odstawić na 30 min. Orzechy posiekać. Rodzynki namoczyć,a po 10 min ,odcedzić . Mak dwukrotnie przemielić przez maszynkę z drobnym sitkiem. Dodać bakalie i ubite na sztywno białka.wszystko razem dokładnie wymieszać.
2.
Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl ciepłego mleka z dodatkiem 1 łyżki cukru. Odstawić, aż zaczyn zacznie pracować.50 ga masła rozpuścić i ostudzić Kiedy na zaczynie pojawia się bąbelki- jest gotowy. Żółtka ubić z cukrami na kogiel-mogiel. Do zaczynu dodać mąkę, jajka, pozostałe ciepłe mleko i sól. Wyrabiać gładkie elastyczne ciasto, na koniec dodać rozpuszczony tłuszcz i jeszcze wyrabiać ok. 10 min. Odstawić ciasto na ok godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto i równomiernie rozłożyć na nim wiórki masła. Składać ciasto do środka i rozwałkowywać, czynność powtarzać, tak aby utworzyły się warstwy. Znów odłożyć ciasto do lodówki na 1 godzinę i po wyciągnięciu składać i wałkować. Postępować tak jeszcze dwukrotnie. Odstawić ciasto do lodówki na noc.
3.
Na drugi dzień ciasto rozwałkować na dość duży płat tak ok 60 na 40 cm i podzielić na 16 trójkątów.Na każdym trójkącie rozsmarowywać masę makową i zwijać w rogaliki. Odstawić do wyrośnięcia na 20 min. Piec na wyłożonej pergaminem blasze ,( układać w dużych odstępach, aby się nie skleiły) w nagrzanym do 180 st piekarniku przez 20 min, aż rogale będą rumiane.
4.
Z wody soku i cukru pudru utrzeć lukier. Polać nim wystudzone rogaliki, a następnie można posypać krokantem. Smacznego!