Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowe rogaliki z ciasta półfrancuskiego

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na 16 dużych rogalików

mąka pszenna 4 szklanki
drożdże świeże 40 g
masło lub margaryna 250 g
mleko ciepłe 1 szklanka
cukier waniliowy 2 łyżeczki
żółtko jajek 3 szt
cukier 3 łyżki
sól 1 szczypta

Masa makowa

mak 400 g
cukier puder 3/4 szklanki
mleko gorące 1 szklanki
białko 3 szt
migdały siekane 100 g
orzechy włoskie 50 g
skórka pomarańczowa 2 łyżki
rodzynki 50 g

Na lukier

sok z cytryny
woda ciepła 2 łyzki
cukier puder 1 szklanka

Porada

To dość pracochłonna propozycja, jednak zdecydowanie warta włożonego w nią przygotowania

Przepis i sposób przygotowania na: Makowe rogaliki z ciasta półfrancuskiego

1.
Mak zaparzyć gorącym mlekiem i odstawić na 30 min. Orzechy posiekać. Rodzynki namoczyć,a po 10 min ,odcedzić . Mak dwukrotnie przemielić przez maszynkę z drobnym sitkiem. Dodać bakalie i ubite na sztywno białka.wszystko razem dokładnie wymieszać.
2.
Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl ciepłego mleka z dodatkiem 1 łyżki cukru. Odstawić, aż zaczyn zacznie pracować.50 ga masła rozpuścić i ostudzić Kiedy na zaczynie pojawia się bąbelki- jest gotowy. Żółtka ubić z cukrami na kogiel-mogiel. Do zaczynu dodać mąkę, jajka, pozostałe ciepłe mleko i sól. Wyrabiać gładkie elastyczne ciasto, na koniec dodać rozpuszczony tłuszcz i jeszcze wyrabiać ok. 10 min. Odstawić ciasto na ok godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto i równomiernie rozłożyć na nim wiórki masła. Składać ciasto do środka i rozwałkowywać, czynność powtarzać, tak aby utworzyły się warstwy. Znów odłożyć ciasto do lodówki na 1 godzinę i po wyciągnięciu składać i wałkować. Postępować tak jeszcze dwukrotnie. Odstawić ciasto do lodówki na noc.
3.
Na drugi dzień ciasto rozwałkować na dość duży płat tak ok 60 na 40 cm i podzielić na 16 trójkątów.Na każdym trójkącie rozsmarowywać masę makową i zwijać w rogaliki. Odstawić do wyrośnięcia na 20 min. Piec na wyłożonej pergaminem blasze ,( układać w dużych odstępach, aby się nie skleiły) w nagrzanym do 180 st piekarniku przez 20 min, aż rogale będą rumiane.
4.
Z wody soku i cukru pudru utrzeć lukier. Polać nim wystudzone rogaliki, a następnie można posypać krokantem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 14.09.2016 09:25
Pysznie wyglądają te rogaliki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak