Makowe ciasto z brzoskwiniami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • jajka

    6 szt
  • mąka pszenna

    1 szkl
  • mak

    1 szkl sypkiego
  • cukier

    1 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 1/2 łyżeczki
  • masa

  • śmietana

    2 op "Śnieżki"
  • żelatyna

    2 łyżeczki kopiaste
  • cukier

  • sok z cytryny

  • Dodatki:

  • brzoskwinie w puszce

    1 op
  • Krem:

    dowolny kilka łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka wybić oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywno i dodać żółtka i cukier. Na koniec dodać mąkę połączoną z makiem i proszkiem do pieczenia. Przełożyć do przygotowanej dużej blaszki i piec do suchego patyczka ok 30 min w 180 stopniach.

Ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Żelatynę rozmieszać w malutkiej ilości wody i leciutko przestudzić. Brzoskwinie osączyć z syropu i pokroić. Śmietanę przygotować wg przepisu na op i na koniec ubijania dodać żelatynę i sok z cytryny.
Dodać brzoskwinie, szybko wymieszać i wyłożyć na ciasto. Przykryć drugim blatem ciasta. Dowolnie udekorować.
Ja wierzch zasmarowałam kremem i posypałam rozkruszonym ciastem piernikowym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa Wojtaszko 23.06.2017 17:20
wygląda na apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat