Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowa tarta z gruszkami

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka 200 gram
cukier waniliowy 1 torebka
cukier kryształ 60 gram
masło 140 gram
jajko 2 sztuki

masa makowa

mak 200 gram
mleko 200 mililitr
biszkopty okrągłe 100 gram
jajko 2 sztuki
sok z cytryny 1 łyżka
skórka z cytryny 1 sztuka

wierzch tarty

gruszki 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Makowa tarta z gruszkami

Z mąki, cukru pudru, cukru waniliowego, masła i żółtek zagniatamy ciasto, owijamy je w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki
2. Mielimy mak.
3. Zagotowujemy mleko z cukrem i dodajemy mak. Masę gotujemy dłuższą chwilę i odstawiamy do wystygnięcia.
4.Gruszki obieramy, usuwamy gniazda, kroimy w grubsze plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny (dzięki temu nie zciemnieją podczas pieczenia)
5.Masę makową łączymy z drobno pokruszonymi biszkoptami i ubitym na sztywno białkiem.
6. Ciasto rozwałkowujemy, wkładamy do formy na tarty lub tortownicy, przekładamy masę makową i układamy gęsto gruszki.
Pieczemy w temperaturze 160 C około 50 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 30.03.2014 07:38
bardzo fajnie wygląda, mniam
Małgorzata9 29.03.2014 21:23
smakowicie wygląda
Stenka 29.03.2014 17:13
smaczna i ładna
nogawkuchni 29.03.2014 16:09
Pyszna tarta, świetne połączenie smaków i składników,wyśmienity deser.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak