Makiełki wg Moniki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mak

    1/4 szklanki
  • rodzynki

    2 łyżki
  • morele suszone

    3 sztuki
  • płatki migdałowe

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • mleko

    2-3 łyżki
  • miód

    2 łyżki
  • cukier

    2 łyżeczki
  • makaron muszelki

    1/2 szklanki
  • żurawina

  • orzechy laskowe

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mak przełożyć do miski, zalać taką ilością wrzątku aby go przykrył. Nakryć talerzykiem i zostawić na 12 godzin ( na noc). Kolejnego dnia porządnie odcedzić i odcisnąć z wody. Zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa ( można także zmiksować w blenderze, ale tak porządnie). Orzechy i morele pokroić. Na patelni roztopić masło z miodem, dodać cukier. Następnie dodać mak i zamieszać. Dodać orzechy i inne bakalie. Dobrze wymieszać. Po około minucie dodać mleko i zagotować. Gotować około 5 minut na małym ogniu ( często mieszać aby mieszanka się nie przypaliła). Zdjąć z ognia i ostudzić. W między czasie makaron ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzić, ostudzić i osuszyć. Połączyć z masą makową. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pestka 26.12.2016 09:57
pyszny świąteczny deser
Monia 16.12.2013 09:52
Na pewno pyszne i słodziutkie :)
monikaT83 15.12.2013 22:02
dzięki serdeczne:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat