MAKARONOWE KOSZYCZKI ZAPIEKANE POD KOŁDERKĄ WARZYW

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron gniazdka

    40 dag
  • cebula

    1
  • pieczarki

    30 dag
  • marchewka średnia

    3
  • pomidor

    4
  • kukurydza w puszce

    1
  • jaja

    3
  • mleko

    200 ml
  • ser gouda

    5 dag
  • przecier pomidorowy

    2 łyżki
  • olej

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • oregano

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron gotować 8 minut w dużej ilości osolonej wody. Cebulę obrać, posiekać. Marchew obrać, umyć. Pomidory sparzyć, opłukać zimną wodą, obrać ze skórki, usunąć pestki. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy na sitku. Olej rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę, podsmażyć (nie rumienić). Dodać pieczarki i marchewkę, smażyć razem kilka minut. Wlać do rondla 1/3 szklanki wody, wrzucić kukurydzę, pokrojone pomidory, dodać przecier pomidorowy. Gotować 3 minuty. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Makaron odcedzić i osączyć. Formę do zapiekania wysmarować tłuszczem, makaron zwinąć w gniazdka i układać obok siebie. Na każdym gniazdku położyć porcję warzywnego sosu. Jajka rozbić, wymieszać z mlekiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Mieszanką zalać makaron. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, zapiekać około 20 min. Ser zetrzeć na tarce. Po ok. 10 min pieczenia posypać zapiekankę wiórkami sera, piec jeszcze 10 min. Zapiekać w naczyniu szklanym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat