Makaronowa babka w czerwonej kapuście z gęsiną

Ewa

Ewa

Makaronowa babka w czerwonej kapuście z gęsiną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron kokardki

    200 g
  • ser wędzony

    150 g
  • czosnek ząbki

    2
  • marchew

    1
  • por

    1
  • szynka

    400 g z gęsi
  • pomidorki koktajlowe

    250 g
  • olej do smażenia

  • olej z suszonych pomidorów

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • jajko

    1
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • kapusta czerwona

    1 główka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Makaronowa babka w czerwonej kapuście z gęsiną  foto
Przygotowanie potrawy zaczynamy od ugotowania kapusty- w zależności od wielkości kapusty gotujemy ją ok. 50-60 minut. Miękką, przestudzoną kapustę porcjujemy na liście, z każdego wykrawamy zdrewniałą część- jak na gołąbki.
Makaron gotujemy al dente. Na patelni na oleju rzepakowym smażymy pokrojonego w kostkę pora, startą na tarce o grubych oczkach marchewkę oraz posiekane ząbki czosnku. Warzywa przekładamy do makaronu. Gęsinę kroimy w drobną kostkę, smażymy na patelni, pod koniec dodając przekrojone na połowę pomidorki koktajlowe. Mięso przekładamy do makaronu. Dodajemy starty na tarce ser żółty oraz pęczek drobno posiekanej pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Już w takiej postaci możemy serwować gotowy makaron. Ja proponuję przygotowanie babki.
Krok 2 - Makaronowa babka w czerwonej kapuście z gęsiną  foto
Do makaronu dodajemy więc jedno jajko oraz 2 łyżki oleju rzepakowego aromatyzowanego suszonymi pomidorami i dokładnie mieszamy.
Tortownicę o średnicy 17 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wyścielamy ją przygotowanymi liśćmi modrej kapusty. Wykładamy makaronowy farsz, dobrze dociskamy. Całość zamykamy pozostałymi liśćmi kapusty. Możemy też przygotować mini babeczki- wykorzystujmy wówczas kokilki. Małe kokilki zapiekamy ok. 15 minut, tortownicę ok. 20 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Podajemy skropioną olejem rzepakowym aromatyzowanym suszonymi pomidorami. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grazyna0211

21.07.2014 14:06
fajne danie

wwwiolka

20.07.2014 23:07
Bardzo fajny przepis.

Pani Domu

20.07.2014 21:42
to musi być pyszne

Aannkaa82

20.07.2014 20:44
Świetnie wygląda i tak zapewne też smakuje

Sroczka

20.07.2014 20:25
Bardzo pomysłowe, zjadłabym kawałek.

Lis

20.07.2014 20:14
Wygląda ekstra:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat