Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaronowa babka w czerwonej kapuście z gęsiną

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron kokardki 200 g
ser wędzony 150 g
czosnek ząbki 2
marchew 1
por 1
szynka 400 g z gęsi
pomidorki koktajlowe 250 g
olej do smażenia
olej z suszonych pomidorów 2 łyżki
natka pietruszki 1 pęczek
jajko 1
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
kapusta czerwona 1 główka

Przepis i sposób przygotowania na: Makaronowa babka w czerwonej kapuście z gęsiną

Kroki postępowania

1
Przygotowanie potrawy zaczynamy od ugotowania kapusty- w zależności od wielkości kapusty gotujemy ją ok. 50-60 minut. Miękką, przestudzoną kapustę porcjujemy na liście, z każdego wykrawamy zdrewniałą część- jak na gołąbki.
Makaron gotujemy al dente. Na patelni na oleju rzepakowym smażymy pokrojonego w kostkę pora, startą na tarce o grubych oczkach marchewkę oraz posiekane ząbki czosnku. Warzywa przekładamy do makaronu. Gęsinę kroimy w drobną kostkę, smażymy na patelni, pod koniec dodając przekrojone na połowę pomidorki koktajlowe. Mięso przekładamy do makaronu. Dodajemy starty na tarce ser żółty oraz pęczek drobno posiekanej pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Już w takiej postaci możemy serwować gotowy makaron. Ja proponuję przygotowanie babki.
Krok 1 - Makaronowa babka w czerwonej kapuście z gęsiną  foto
2
Do makaronu dodajemy więc jedno jajko oraz 2 łyżki oleju rzepakowego aromatyzowanego suszonymi pomidorami i dokładnie mieszamy.
Tortownicę o średnicy 17 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wyścielamy ją przygotowanymi liśćmi modrej kapusty. Wykładamy makaronowy farsz, dobrze dociskamy. Całość zamykamy pozostałymi liśćmi kapusty. Możemy też przygotować mini babeczki- wykorzystujmy wówczas kokilki. Małe kokilki zapiekamy ok. 15 minut, tortownicę ok. 20 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Podajemy skropioną olejem rzepakowym aromatyzowanym suszonymi pomidorami. Smacznego!
Krok 2 - Makaronowa babka w czerwonej kapuście z gęsiną  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 21.07.2014 14:06
fajne danie
wwwiolka 20.07.2014 23:07
Bardzo fajny przepis.
Pani Domu 20.07.2014 21:42
to musi być pyszne
Aannkaa82 20.07.2014 20:44
Świetnie wygląda i tak zapewne też smakuje
Sroczka 20.07.2014 20:25
Bardzo pomysłowe, zjadłabym kawałek.
Lis 20.07.2014 20:14
Wygląda ekstra:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak