Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron ze szparagami i szpinakiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Przepis na pyszny makaron z sezonowymi warzywami - szparagami i szpinakiem w aromatycznym sosie. 

Składniki:

białe szparagi 1 pęczek
Zielone szparagi 0.5 pęczka
śmietana 30% 200 mililitrów
makaron farfalle 250 gramów
liście szpinaku 300 gramów
masło 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
sok z cytryny 1,2 łyżeczki
parmezan starty 50 gramów
sól do smaku 3 szczypty
Bazylia suszona Prymat 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron ze szparagami i szpinakiem

1. Szparagi obieramy i kroimy na małe kawałki, główki szparagów odkładamy na bok. Umyte szparagi gotujemy na parze.

2. Szpinak myjemy, obcinamy łodygi, rwiemy na mniejsze kawałki, gotujemy na parze.

3. Śmietanę wlewamy do rondelka dodajemy łyżkę masła, podgrzewamy, doprawiamy solą, pieprzem.

4. Do śmietany dodajemy szpinak, dodajemy 2 ząbki czosnku, doprawiamy oregano i bazylią. Potem dodajemy szparagi, chwilę gotujemy, dodajemy parmezan, mieszamy. Sos powinien zgęstnieć, ale można dodać więcej sera, aby konsystencja nam odpowiadała.

5. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić główki szparagów, chwilę podsmażyć, następnie dodać do sosu. Gotować chwilę, skropić sokiem z cytryny.

6. Makaron ugotować, polać sosem, podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

yuty 05.05.2014 09:57
Zaraz zrobię
wiola333 21.04.2013 16:41
bardzo smaczny przepis
adelajda 22.08.2012 09:23
super połączenie !
gosia561 25.07.2012 11:04
elegancki obiad
caralajna 15.07.2012 17:06
zielone na zdrowie :)
fictor123 11.07.2012 05:38
super danie
Iwusia 24.03.2012 22:42
wspaniałe
smakowita 24.11.2011 20:31
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak