Makaron ze szparagami i szpinakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białe szparagi

    1 pęczek
  • Zielone szparagi

    1/2 pęczek
  • śmietana 30%

    200 ml
  • makaron farfalle

    25 dkg
  • liście szpinaku

    30 dkg
  • masło

    2 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • sok z cytryny

    1,2 łyżeczki
  • parmezan starty

    50 gram
  • sól do smaku

    3 szczypty
  • Bazylia suszona Prymat

    2 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szparagi obieramy i kroimy na małe kawałki, główki szparagów odkładamy na bok. Umyte szparagi gotujemy na parze. Szpinak myjemy, obcinamy łodygi, drzemy na mniejsze kawałki, gotujemy na parze. Śmietanę wlewamy do rondelka dodajemy łyżkę masła, podgrzewamy, doprawiamy solą, pieprzem. Do śmietany dodajemy szpinak, dodajemy 2 ząbki czosnku, doprawiamy oregano i bazylią. Potem dodajemy szparagi, chwilę gotujemy, dodajemy parmezan, mieszamy. Sos powinien zgęstnieć, ale można dodać więcej sera, aby konsystencja nam odpowiadała. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić główki szparagów, chwilę podsmażyć, następnie dodać do sosu. Gotować chwilę, skropić sokiem z cytryny. Makaron ugotować, polać sosem, podawać.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
yuty 05.05.2014 09:57
Zaraz zrobię
wiola333 21.04.2013 16:41
bardzo smaczny przepis
adelajda 22.08.2012 09:23
super połączenie !
gosia561 25.07.2012 11:04
elegancki obiad
caralajna 15.07.2012 17:06
zielone na zdrowie :)
fictor123 11.07.2012 05:38
super danie
Iwusia 24.03.2012 22:42
wspaniałe
smakowita 24.11.2011 20:31
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat