Makaron zapiekany z sosem pomidorowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron nitki

    40 dag
  • cebula

    1 szt
  • jajko

    1 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • pomidory

    2 szt
  • boczek wędzony

    10 dag
  • szynka gotowana

    20 dag
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • ser żółty

    10 dag
  • pieczarki

    10 dag
  • olej

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • cukier

    do smaku
  • bazylia

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wbić jajko, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej dodać posiekaną cebulę, zeszklić. Do cebuli dodać pokrojone pieczarki i smażyć około 10 minut. Oddzielnie na patelni usmażyć pokrojony w kostkę boczek, czosnek i szynkę, dodać obrane ze skórki i pokrojone w cząstki pomidory, koncentrat pomidorowy i dusić około 10 minut. przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, włożyć makaron. Na makaron wyłożyć pieczarki i sos z wędliną, posypać posiekaną bazylią i tartym żółtym serem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiec.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
olkaaa 26.12.2012 15:28
koniecznie muszę taki zrobić
Bernadeta1 19.10.2012 00:47
super
Iwona51 25.11.2011 10:03
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat