Makaron z sosem włoskim i kiełbaskami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • frankfuterki

    350 G
  • warzywa mrożone

    z ziemniakami 500 g
  • pomidory krojone z puszki

    400 ml
  • sok pomidorowy

    2-3 szkl.
  • zioła

    włoskie 1 łyżka
  • oliwa

    2 łyżki
  • oliwa z suszonych pomidorów

    3 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • pasta chili

    do smaku
  • parmezan starty

  • makaron świderki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Makaron z sosem włoskim i kiełbaskami foto
Warzywa przełożyć na lekko rozgrzaną patelnię, na której jest oliwa. Ogrzewać, co jakiś czas mieszając, aż warzywa pokryją się jej cienką warstwą.
Krok 2 - Makaron z sosem włoskim i kiełbaskami foto
Kiełbaski pokroić w krążki i dorzucić do warzyw.
Krok 3 - Makaron z sosem włoskim i kiełbaskami foto
Posypać całość ziołami i dokładnie przemieszać.
Krok 4 - Makaron z sosem włoskim i kiełbaskami foto
Wlać siekane pomidory razem z zalewą i dolać sok pomidorowy.
Krok 5 - Makaron z sosem włoskim i kiełbaskami foto
Wszystko zagotować, zmniejszyć ogień i dusić, aż nadmiar soku pomidorowego odparuje, a sos zgęstnieje. Sos doprawić wyciśniętym czosnkiem, pastą chili, ew. cukrem oraz solą.
Krok 6 - Makaron z sosem włoskim i kiełbaskami foto
W międzyczasie ugotować al dente świderki z mąki durum i zalać sosem - wymieszać i zaraz podawać posypując tartym parmezanem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Futka 06.12.2015 10:48
Świetne i bardzo smakowite połączenie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat