Makaron z sosem serowo - pieczarkowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron rurki

    1 400g
  • pieczarki

    0,5 kg
  • serki topione z pieczarkami

    3 szt
  • cebula

    2 główki
  • smietana 18%

    1 400gr
  • ser pleśniowy niebieski

    20dkg
  • sól, pieprz

  • czosnek

    4 ząbki
  • kostka rosołowa

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przepis na makaron.
Ugotować makaron na al’dente, jak jest miękki zalać zimną wodą i odstawić na 5 do 10 minut, następnie odcedzić.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę, pieczarki oraz
boczek pokrojony w paski, po usmażeniu przełożyć do garnka i wlać 2 szklanki wody i kostkę rosołową. Po 5-10 minutach gotowania na małym ogniu należy wrzucić serki topione ser pleśniowy i rozgnieciony czosnek i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Na koniec roztrzep śmietanę i wlej do garnka. Jeśli sos jest za gęsty wlej wody, poczekaj aż się zagotuje.Spróbuj, dopraw solą oraz pieprzem i gotuj ponownie na niewielkim ogniu przez parę minut, nieustannie mieszając zawartość patelni. Oprósz startym żółtym
serem( choć niekoniecznie)-podawaj gorące.
Smacznego !!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat