Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
makaron rurki
1 400g -
pieczarki
0,5 kg -
serki topione z pieczarkami
3 szt -
cebula
2 główki -
smietana 18%
1 400gr -
ser pleśniowy niebieski
20dkg -
sól, pieprz
-
czosnek
4 ząbki -
kostka rosołowa
2 szt
Przepis i sposób przygotowania Makaron z sosem serowo - pieczarkowym
Ugotować makaron na al’dente, jak jest miękki zalać zimną wodą i odstawić na 5 do 10 minut, następnie odcedzić.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę, pieczarki oraz
boczek pokrojony w paski, po usmażeniu przełożyć do garnka i wlać 2 szklanki wody i kostkę rosołową. Po 5-10 minutach gotowania na małym ogniu należy wrzucić serki topione ser pleśniowy i rozgnieciony czosnek i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Na koniec roztrzep śmietanę i wlej do garnka. Jeśli sos jest za gęsty wlej wody, poczekaj aż się zagotuje.Spróbuj, dopraw solą oraz pieprzem i gotuj ponownie na niewielkim ogniu przez parę minut, nieustannie mieszając zawartość patelni. Oprósz startym żółtym
serem( choć niekoniecznie)-podawaj gorące.
Smacznego !!!
Komentarze (0)