Makaron z sosem pomidorowym z kiełbasą i serem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron świderki

    1 opakowanie
  • kiełbasa śląska

    2-3 kawałki
  • oliwa

    2-3 łyżki
  • sól

  • pieprz

  • Papryka ostra mielona Prymat

  • woda

    2 i 1/3 szklanki
  • kostka rosołowa

    1
  • koncentrat pomidorowy

    3-4 łyżki
  • mąka

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Kiełbasę kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię, posypujemy solą, pieprzem oraz ostrą papryką i podsmażamy (na oliwie) ok. 10 minut. Następnie wlewamy 2 szklanki wody i dodajemy kostkę rosołową oraz koncentrat pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia. Mąkę mieszamy z 1/3 szklanki wody i zagęszczamy sos. Mieszamy. Porcję makaronu wykładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy żółtym serem startym na tarce o drobnych oczkach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jasiek 15.03.2015 16:51
robię wersję z tuńczykiem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat