Makaron z sosem pomidorowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drobny makaron

    50 dag
  • masło

    2 łyżki
  • szynka

    15 dag
  • masło

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • mleko

    1 i 1/2 szklanki
  • pasta pomidorowa

    7 dag
  • cukier

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • przyprawa do potraw

    1 łyżeczka
  • tymianek

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron ugotować w posolonej wodzie na półtwardo, odcedzić, wymieszać z masłem i trzymać w cieple. W rondlu roztopić tłuszcz, dodać mąkę, wymieszać drewnianą łyżką na jednolitą masę. Wlać zimne mleko, wymieszać, wsypać przyprawę KUCHAREK i gotować do zgęstnienia, stale mieszając. Dodać pastę pomidorową, tymianek, szczyptę cukru i wymieszać. Makaron polać sosem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
edi 21.11.2011 16:44
pychota:)
szajba2 17.01.2011 15:42
lubię to
Tika4444 23.11.2010 09:42
fajne, bo nieskomplikowane
Joanna120 13.11.2010 16:11
szybkie ale smaczne
berys18 03.11.2010 08:04
proste i pyszne
rakow2 08.10.2010 15:16
wszelkie dania z makaronami uwielbiam
Emilia22 20.09.2010 11:25
super
Barbara55 30.08.2010 14:45
wygląda apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat