Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z sosem mięsno-grzybowym.

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron penne
łopatka bez kości
cebula
Bulion grzybowy
sól
pieprz
grzyby suszone
mąka

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z sosem mięsno-grzybowym.

Grzyby suszone zalewamy gorącą wodą i odstawiamy, żeby zmiękły. Następnie je kroimy. Mięso myjemy i kroimy w sporą kostkę, wrzucamy do rozgrzanego rondelka. Gdy mięso trochę się podsmaży dodajemy cebulę. Wszystko dobrze podsmażamy. Dodajemy pokrojone grzyby suszone. Zalewamy całość bulionem grzybowym (ja używam bulionu z kostki). Gotujemy wszystko, aż mięso zmięknie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie zagęszczamy sos mąka.

W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie (ja używam najczęściej świderek lub penne, ale może być każdy inny).


Makaron odcedzamy, nakładamy na talerz i polewamy sosem.

Gotowe! ;-)

Najczęściej robię to danie, gdy zostanie mi sosu z dnia poprzedniego.

Sos nadaje się także od ziemniaków, kasz i mięs.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mega231 02.09.2012 10:57
uwielbiam makaron z sosem :)
gusia1000 27.08.2012 12:55
Szybko-łatwo-tanio-smacznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak