Makaron z sosem mięsno-grzybowym.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron penne

  • łopatka bez kości

  • cebula

  • Bulion grzybowy

  • sól

  • pieprz

  • grzyby suszone

  • mąka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby suszone zalewamy gorącą wodą i odstawiamy, żeby zmiękły. Następnie je kroimy. Mięso myjemy i kroimy w sporą kostkę, wrzucamy do rozgrzanego rondelka. Gdy mięso trochę się podsmaży dodajemy cebulę. Wszystko dobrze podsmażamy. Dodajemy pokrojone grzyby suszone. Zalewamy całość bulionem grzybowym (ja używam bulionu z kostki). Gotujemy wszystko, aż mięso zmięknie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie zagęszczamy sos mąka.

W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie (ja używam najczęściej świderek lub penne, ale może być każdy inny).


Makaron odcedzamy, nakładamy na talerz i polewamy sosem.

Gotowe! ;-)

Najczęściej robię to danie, gdy zostanie mi sosu z dnia poprzedniego.

Sos nadaje się także od ziemniaków, kasz i mięs.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mega231 02.09.2012 10:57
uwielbiam makaron z sosem :)
gusia1000 27.08.2012 12:55
Szybko-łatwo-tanio-smacznie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat